1. Find the missing term 10 : 100 : : ? : 121

A) 10

B) 11

C) 12

D) 13

2. If 6★5 = 31, 7★8 = 57, 3★4 = 13, then 9★10 = ?

A) 90

B) 91

C) 81

D) 19

3. Triangle: Hexagon

A) Square : Octagon

B) Triangle : Angle

C) Circle : Cuboid

D) Rectangle : Pentagon

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : Square : Octagon

Explanation : A triangle has three sides while a hexagon has six sides i.e., second has double side than first.
Similarly ,square has four sides while an octagon has eight sides .

Discuss about this problem

Learn more about Analogy

4. The total number of digits used in numbering the pages of a book having 366 pages is?

A) 732

B) 990

C) 1098

D) 1305

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : 990

Explanation : Total number of digits= No. of digits in 1- digit page nos.(1 to 9) + No. of digits in 2-digit page nos.(10 to 99) + No. of digits in 3- digit page nos(100 to 999).

First 9 pages having 1 digit nos (1x9=9 digits).
Next 90 pages having 2 digit nos (2 x 90=180 digits).
Remaining 267 pages having 3 digit nos (267x3 = 801 digits)

So total will be = (1 x 9 + 2 x 90 + 3 x 267) = (9 + 180 + 801) = 990.

Discuss about this problem

Learn more about Arithmetic Reasoning

5. In the following options, three of them are alike in a certain way and thus form a group. Which one does not belong to that group?

A) AIP

B) DLS

C) BJR

D) GOV

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : BJR

Explanation : Position number of letters in English alphabets.

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26

A-8-I-7-P
D-8-L-7-S
B-8-J-8-R
G-8-O-7-V
Corresponding places are eqaul of letters, except for GOV

Discuss about this problem

Learn more about Classification

6. If given, 12 (169) 5, 4 (20) 2 and 1 (26) 5 then 7 (--) 3 ?

A) 78

B) 68

C) 58

D) 36

7. What will come next in the following series?
BBCBCDBCDEBCDEFBCDEFGBCDEFG

A) H

B) F

C) E

D) B

8. Tennis : Court :: Boxing : ?

A) Arena

B) Stadium

C) Ring

D) Course

9. Drake : Duck

A) King : Queen

B) Horse : Filly

C) Fly : Bird

D) Bitch : Dog

10. A and B are brothers. R is father of B. S is the brother of X and maternal uncle of A. Which of the following X could be to R?

A) Wife

B) Mother

C) Brother

D) Uncle

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : Wife

Explanation : A and B are brothers,
R is their father.
S is brother of X.
S is A and Y’s mother’s brother (maternal uncle),

So that makes X, sister of S and mother of A and B,
Hence X is wife of R.

Discuss about this problem

Learn more about Blood Relation

11. If CLERK in any code language is coded as AHYJA, then JOB will be coded as:

A) HKW

B) HKV

C) HKU

D) HKP

12. A farmer built a fence around his square plot. He used 27 fence poles on each side of the square. How many poles did he need altogether?

A) 100

B) 104

C) 108

D) 110

13. The series given below contains a sequence of numbers. Identify the incorrect combination
2, 7, 22, 67, 204

A) 2

B) 7

C) 22

D) 204

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : 204

Explanation : The pattern is -
2
(2 × 3) + 1 = 7
(7 × 3) + 1 = 22
(22 × 3) + 1 = 67
(67 × 3) + 1 = 202
(202 × 3) + 1 = 607
So, incorrect term is 204

Discuss about this problem

Learn more about Series

14. In a certain code, SEND is written as 2%*@ and DREAM is written as @ $%#5. How is MADE written in that code?

A) 5#@%

B) @$%5

C) 5%#@

D) 2@%$

15. Find the missing number in the series.
1, 5, 13, ?, 41, 61

A) 25

B) 24

C) 26

D) 28

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : 25

Explanation : The pattern is + 4, + 8, + 12, + 16, ......
i.e, 1 +4 = 5
5 + 8 = 13
13 + 12 = 25
25 + 16 = 41
41 + 20 = 61
So, the missing number is 25.

Discuss about this problem

Learn more about Series

16. X and Y are children of S. S is father of X but Y is not his son. How is Y related to S ?

A) Sister

B) Daughter

C) Wife

D) Son

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : Daughter

Explanation : X and Y are children of S
S is the father of X.
Y is not the son of S → Y must be the daughter of S
So, relationship between Y and S is that between a daughter and a father

Discuss about this problem

Learn more about Blood Relation

17. Find the missing number in the series.
82, 107, 207, 432, 832, ?

A) 1550

B) 1450

C) 1457

D) 1542

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : 1457

Explanation : The patteren of the series
82 + (25 * 1² ) = 82 + 25 = 107
107+ (25 * 2²) = 107 + 100 = 207
207 + (25 * 3²) = 207 + 225 = 432
432 + (25 * 4²) = 432 + 400 = 832
832 + ( 25 * 5² ) = 832 + 625 = 1457
So, the missing number is 1457.

Discuss about this problem

Learn more about Series

18. A kid was playing with a basket with 65 toys inside it. He took 25 from it but put 18 back to the basket. Then again he took 22 out but put 17 back into the basket. Lastly, he took 18 toys out from the basket. So, how many toys are there inside and outside the basket?

A) Inside27,Outside38

B) Inside30,Outside35

C) Inside35,Outside30

D) Inside37,Outside28

19. Find the missing term in the series.
A1Z, E2V, I6R, M21N, Q88J, __

A) F44SU

B) U445F

C) G342C

D) V441G

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : U445F

Explanation : A,(B,C,D)+3 =E
E,(F,G,H)+3 =I
I,(J,K,L)+3 =M
M,(N,O,P)+3 =Q
Q,(R,S,T)+3 =U

(1×1) + 1 = 2
(2×2) + 2 = 6
(6×3) + 3 = 21
(21×4)+ 4 = 88
(88×5)+ 5 = 445

Z,(Y,X,W)-3=V
V,(U,T,S)-3=R
R,(Q,P,O)-3=N
N,(M,L,K)-3=J
J,(I,H,G)-3=F

Hence , answer is U445F

Discuss about this problem

Learn more about Series

20. If 10th August, 2001 was Tuesday, which day was fall on 25th September, 2002 ?

A) Thursday

B) Wednesday

C) Saturday

D) Sunday

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer : Sunday

Explanation : As per the question on 10th August, 2001 was Tuesday.
Because 2001 is an ordinary year. So, it has 1 odd day.

Hence, the day on 10th August, 2002 will be Wednesday (Tuesday + 1 odd day)

Remaining days until 25th September, 2002
August(10 to 31) =21 days
September = 25 days
Total days = 46

Because the day repeats after 7 days.
Therefore, the day on 25th September, 2002 will be
=> 46 = (6*7) + 4
=> Wednesday + 4
=> Sunday

Discuss about this problem

Learn more about Calendar and Clock