An express train runs 900 km at an average speed of 90 km/hour, stopping for 3 minutes at stations after every 100 km. How long it would take to reach its destination?

A)

10 hr 30 min

B)

10 hr 24 min

C)

10 hr 27 min

D)

10 hr

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

10 hr 24 min

Explanation :

Time taken by express train to cover 900 km = 900/90 = 10 hr
Time taken during stoppage= train stop 8 times in the whole journey after every 100 km= 8 *3 = 24 min.
So, total time taken by train including stoppage= 10 hr 24 min.

A completes 80% of a work in 20 days. Then B also joins and A and B together finish the remaining work in 3 days. How long does it need for B if he alone completes the work?

A)

75/2 days

B)

22 days

C)

31 days

D)

21 days

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

75/2 days

Explanation :

Work done by A in 20 days = 80/100 = 4/5
Work done by A in 1 day = (4/5) / 20 = 4/100 = 1/25 --- (1)

remaining work (100-80)=20%
Work done by A and B in 3 days = 20/100 = 1/5 (Because remaining 20% is done in 3 days by A and B)
Work done by A and B in 1 day = (1/5) / 3 = 1/15 ---(2)

Work done by B in 1 day = Work done by A and B in 1 day -Work done by A in 1 day
=> 1/15 – 1/25 = 2/75

If The speed of boat or boatman in still water is U kmph and The speed of water or stream is V kmph, then:
Speed upstream = (U - V) kmph
8 = U - 2
Speed of man in still water,U = 8 + 2 = 10 km/hr

Speed of man in downstream = (U + V) kmph = (10 + 2) = 12 km/hr
Now, man cover the distance in 6 hours = 12 * 6 = 72 km

Vinay cover two-third of a certain distance at 4 km/hr and the remaining at 5 km/hr. If he takes 42 minutes in all, the distance is?

A)

2.5 km

B)

4.6 km

C)

4 km

D)

3 km

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

3 km

Explanation :

Speed(S) = Distance(d)/Time(t)
Let total distance be d km.
Then , (2d / 3) / 4 + ( d / 3) / 5 = 42/60
d/6 + d/ 15 = 7/10
5d + 2d = 21
hence, Required distance d = 3 km

If a number is chosen from the set {1, 2, 3…90}, then the probability that the chosen number is multiple of 7 is?

A)

1/6

B)

2/15

C)

1/12

D)

7/30

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

2/15

Explanation :

All possible outcome If a number is chosen from the set {1, 2, 3…90} =sample space is n(S)=90 ways
event of getting number is multiple of 7 is n(E) ={7,14,21.....70,77,84}=12 outcomes

The five bells start ringing together and they toll at intervals of 6, 7, 8, 9 and 12 seconds respectively. After how many seconds will they toll together again?

A)

72

B)

612

C)

504

D)

318

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

504

Explanation :

Least common multiples (LCM) of ( 6, 7, 8, 9 and 12) = 504
So, they will toll together after 504 sec

6 men and 10 children can do a piece of work in 24 days. A child takes double the time to do a work than the man. In how many days 8 men can complete the work?

A)

33 days

B)

36 days

C)

32 days

D)

39 days

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

33 days

Explanation :

2 children = 1 man then, (6 men + 10 children) = 11 men
Let the required number of days be X.
Less men, More days (Indirect Proportion)
Men Days 11*24 =8*X

Ravi invested amount P in a scheme A offering simple interest at 10% per annum for two years. He invested the whole amount he received from scheme A, in another scheme B offering simple interest at 12% per annum for five years. If the difference between the interests earned from schemes A and B was 1300, what is the value of P?

A)

2500

B)

2000

C)

3000

D)

3500

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

2500

Explanation :

SI from scheme A = P*10*2 /100 =P/5
Amount received from scheme A =P + P/5 = 6P/5

Now, SI from scheme B= (6P/2)*12*5 /100 = 18P/25

According to the question, 18P/25 - P/5 = 1300
13P/25=1300
P=2500

Ticket for an adult is 500 and a child is 200. 1 child goes free with two adults. If a group has 20 adults and 8 children what will be the discount the group get?

A)

53.43 %

B)

13.79 %

C)

32.2 %

D)

35.06 %

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

13.79%

Explanation :

Total Price of the ticket without discount = (20*500 + 200 *8)=11600

Total Price of ticket with discount = (20*500) = 10000

Total discount % = (11600-10000)*100/11600 = 13.79%

The total population of a country is 294000, out of which 150000 are males. Out of every 100 males, 98 can read and write, but only 53% of the total population can do so. Find the percentage of women who can read and write?

A)

6.125 %

B)

5.125 %

C)

6.000 %

D)

4.125 %

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

6.125 %

Explanation :

Number of men who can read and write = 150000 × (98 ÷ 100) =147000
Number of men and women who can read and write =294000 × (53 ÷ 100) =155820
Number of women who can read and write 155820 - 147000 = 8820
Thus, out of 144000 women 8820 can read and write.
Required percentage = (8820 × 100) ⁄ 144000 %= 6.125

Two equal amount were lent on simple interest of 7% and 5% respectively. The interest earned on both of them adds 960 rupees in 4 years. What is the total amount lent out?

A)

3500

B)

2500

C)

2000

D)

3000

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

2000

Explanation :

Let the amount is X

As is given, (X*7*4 / 100) + (X*5*4 / 100) =960
28*X/100 + 20*X/100= 960
X=960*100 / 48 =2000

In a triangle, the length of the opposite side of the angle which measures 45° is 8√2 cm, what is the length of the side opposite to the angle which measures 90°?

A)

16 cm

B)

4√3 cm

C)

8√3 cm

D)

6√3 cm

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

16 cm

Explanation :

△ABC is a right angle triangle
∠B = 90°, ∠C = 45°
∠A = 45° (Angle sum property of △)
AB = BC = 8√2 cm
By Pythagoras theorem,
(AC)^{2} = (8√2 )^{2} + (8√2 )^{2}
(AC)^{2} = 64*2 + 64*2
(AC)^{2} = 256

The first class ticket price of a circus is 12. When the price is decreased then the number of visitors increased by 80% and the total income is increased by 20%. Now, what is the price of each ticket?

A)

8

B)

10

C)

6

D)

15

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

8

Explanation :

Let 100 was the visitors.
On the ticket price 12 the total collection = 12 *100 = 1200

After decreased in price , let it be X.
New visitors= 100 + 80% of 100 =>180
New income, total income after 20% increased = 1200 + 20% of 1200=>1440

Therefore, New collection = X * 180 = 1440
=> X = 1440/180

A and B can do a piece of work in 72 days, B and C can do it in 120 days, A. and C can do it in 90 days. Who is more efficient?

A)

A

B)

B

C)

C

D)

Can t be determined

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

A

Explanation :

Combined efficiency of A and B =1/72 ...(i)
Combined efficiency of B and C =1/120 ...(ii)
Combined efficiency of A and C =1/90 ...(iii)
Adding Eqs (i), (ii) and (iii),
2 (A + B + C) = 1/72 + 1/120 + 1/90 =(5 +3+ 4) / 360 = 12/360 = 1/30
So, A + B + C =1/60 . ..(iv)

Subtracting Eq. (i) from Eq. (iv), we get
C's efficiency =1/60 - 1/72 = 1/360
Subtracting Eq. (ii) from Eq. (iv), we get
A's efficiency =1/60 - 1/120 = 1/120
Subtracting Eq. (iii) from (iv), we get
B's efficiency =1/60 - 1/90 = 1/180
Cearly, A is most efficient.

Average of 11 numbers is 36, whereas average of 9 of them is 34. If the remaining two numbers are in the ratio 2:3, then find the value of the smallest number (between remaining two numbers) ?

A)

36

B)

45

C)

48

D)

54

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

36

Explanation :

Average = Sum of quantities/ Number of quantities
Let the remaining two numbers are 2x and 3x
Then ,Sum of remaining two numbers = Sum of 11 numbers - Sum of 9 numbers
2x+3x = 11*36 - 9*34
5x = 396 - 306
5x= 90
x=18

Therefore,the numbers are 2x=>36 and 3x=>54
the value of the smallest number=>36

A cistern has two taps which fill it in 12 min and 15 min respectively. There is also a waste pipe in the cistern. When all the three are opened, the empty cistern is full in 20 min. How long will the waste pipe take to empty the full cistern?

A)

8 minutes

B)

10 minutes

C)

12 minutes

D)

16 minutes

Your Answer : (Not Answered) Correct Answer :

10 minutes

Explanation :

Work done by a waste pipe in 1 min
=(1/12+1/15) - 1/20 = 1/10