Average- Aptitude Questions and Answers

View in English View in Hindi

Average of 11 numbers is 36, whereas average of 9 of them is 34. If the remaining two numbers are in the ratio 2:3, then find the value of the smallest number (between remaining two numbers) ?

A)
36

B)
45

C)
48

D)
54


Correct Answer :

36


Explanation :

Average = Sum of quantities/ Number of quantities
Let the remaining two numbers are 2x and 3x
Then ,Sum of remaining two numbers = Sum of 11 numbers - Sum of 9 numbers
2x+3x = 11*36 - 9*34
5x = 396 - 306
5x= 90
x=18

Therefore,the numbers are 2x=>36 and 3x=>54
the value of the smallest number=>36

Post comment
Cancel
Thanks for your comment.!
Write a comment(Click here) ...
View in English View in Hindi

The average salary of the entire staff in a office is 120 rs per month. The average salary of officers is 460 rs and that of non ­officers is 110 rs. If the number of officers is 15, then the number of non ­officers in the office is?

A)
500

B)
488

C)
510

D)
450


Correct Answer :

510


Explanation :

Let the required number of non officers = x
Then, 110*x + 460 * 15 = 120 * ( x + 15 )
or, 120x - 110x = 460 *15 - 120 * 15
10x = 15 *( 460 - 120 )
10x = 15 *340
x = 15*34
So the number of non ­officers in the office is, x = 510

The average age of 7 members of Patel's family is 25 year. The average age of the same family 3 year ago was?

A)
21 year

B)
22 year

C)
25 year

D)
24 year


Correct Answer :

22 year


Explanation :

Present average age of family = 25 year
3 year ago average of family = 25 - 3 = 22 years

The average salary of all the 60 employees in an office is Rs 12000 per month. If the number of executives is twice the number of non executives employees, then the average salary of all the non executives employees is ?

A)
Rs. 9000

B)
Rs. 8000

C)
Rs. 6000

D)
Can't be determined


Correct Answer :

Can't be determined


Explanation :

Let the Number of executives be 2X and Number of non-executives be X
As is given, 2X+X=60
X=20
Therefore, Number of executives, 2X = 40 , and number of non-executives employees, X = 20
Now,
Total salary = 40 * salary of executives + 20 * salary of non-executives
60 * 12000 = 40 * k + 20 * l, here k, l are unknowns
so we con't determine the required average salary

The average age of a group of 10 friends is 15 yr. If one friend leaves the group, the average becomes 16 yr. Find the age of the friend who left the group ?

A)
5 yr

B)
4 yr

C)
6 yr

D)
10 yr


Correct Answer :

6 yr


Explanation :

Age of friend left = Previous average of the age - Number of persons present x Increase in average age
= 15 - ( 10-1 ) x ( 16-15 )
= 15- 9 x 1
= 15 - 9 = 6yr

The average age of 24 students in a class is 10. If the teacher’s age is included, the average increase by one . The age of the teacher is ?

A)
25 year

B)
30 year

C)
35 year

D)
40 year


Correct Answer :

35 year


Explanation :

Age of the teacher = Sum of age of 24 students and teacher - Sum of age of 24 students.
= 25 x 11 - 24 x 10
= 35 years.
Thus, Age of teacher = 35 years

The average marks of 30 students are 45 but after checking there are two mistakes found. After adjustment if a student got 45 more markes and other student got 15 less marks, then What will be the adjusted average?

A)
45

B)
44

C)
47

D)
46


Correct Answer :

46


Explanation :

Total number of all students of the class = 30 x 45 = 1350

After adjustment effective increment in marks=45–15=30

New total marks=1350+30=1380

Thus, New average after adjustment=1380/30=46

The average weight of 60 students in a class was calculated to be 40 kg. Later it was found out that the weight of one of the students was calculated as 36 kg, whereas his actual weight was 33 kg. What is the actual average weight of the students in the class ?

A)
39.90 kg

B)
39.95 kg

C)
39 kg

D)
38 kg


Correct Answer :

39.95 kg


Explanation :

Total correct weight = (40 x 60) - 36 + 33 = 2400 - 3 = 2397 kg
Thus, Required average weight = 2397/60 = 39.95 kg

What is the average of the first 6 multiples of 7?

A)
21

B)
28

C)
24.5

D)
25


Correct Answer :

24.5


Explanation :

Required average =7*(1+2+3+4+5+6) / 6
=7*(6*(6+1)/2) /6
=7*42 / 6*2
=24.5

The average of 9 numbers is 18.If the average of first five numbers is 19 and the average of last 5 numbes is 17, find the 5th number?

A)
16

B)
20

C)
18

D)
22


Correct Answer :

18


Explanation :

Let x1, x2, x3, ......., x8, x9 be the numbers

x1+ x2+ x3+ x4+ x5+ x6+ x7+ x8+ x9= 18*9
x1+ x2+ x3+ x4+ x5+ x6+ x7+ x8+ x9= 162 .... (1)

x1+ x2+ x3+ x4+ x5= 19*5
x1+ x2+ x3+ x4+ x5= 95 ....(2)

x5+ x6+ x7+ x8+ x9= 17*5
x5+ x6+ x7+ x8+ x9= 85 ....(3)

Adding equations (2) and (3) and then subtracting equation (1) from it, we get
x5= 18

Five years ago the average age of four men is 48 years. Now, a new man joins and the average age increases by 2 years. What is the age of the new man?

A)
36 years

B)
42 years

C)
41 years

D)
38 years


Correct Answer :

38 years


Explanation :

Sum of the ages of the four men five year ago= (48 *4) year = 192 year
Present sum of the ages of the four men= 192 + (5* 4) year = 212 year

Now, a new man joins and the average age increases by 2 years = 48+2 =50

So, 50 =(212+ Age of the new man) / 5
Age of the new man = (50* 5)- 212 year = 38 year

The mean yearly salary of employees of a company was 20000. The mean yearly salaries of male and female employees were 20800 and 16800 respectively. Find the ratio of males to females employed by the company?

A)
3 : 2

B)
4 : 1

C)
2 : 1

D)
5 : 3


Correct Answer :

4 : 1


Explanation :

Let the number of males be x and the number of females be y.
Sum of the salaries of the men = 20800x
Sum of the salaries of the females = 16800y
Now, 20000 = 20800x + 16800y / (x + y)
20000 (x + y) = 20800x + 16800y
800x = 3200y
x/y =4/1
x : y = 4 : 1

Average of two numbers is 14.5 and square root of their product is 10. What are the numbers?

A)
16 and 9

B)
25 and 4

C)
4 and 16

D)
25 and 9


Correct Answer :

25 and 4


Explanation :

Let the number be a and b. Then Average is, (a +b) / 2 = 14.5
a + b = 29

as given square root of their product is √ab = 10
ab = 100

(a - b)2 = (a + b)2 - 4ab
(29)2 -(4 *100)= 441
(a - b) = 21
On solving a + b = 29 and a - b = 21, we get a =25 and b = 4.

The average age of a group of four men whose ages are in the ratio 2: 3: 4: 5 is 42 years, what is the age of the eldest person in this group?

A)
60 years

B)
48 years

C)
36 years

D)
24 years


Correct Answer :

60 years


Explanation :

Let the ages of the four men be 2x, 3x, 4x and 5x year respectively.
As given, Sum of ages four men (2x + 3x + 4x + 5x) = 42 * 4
14x = 42 *4
x =168/14 = 12
Hence, the age of the eldest person is, 5x = (5 *12) years = 60 years

If the mean of first n natural numbers is 13 then n=?

A)
26

B)
25

C)
24

D)
20


Correct Answer :

25


Explanation :

Sum of (1 + 2 + 3 +…. + n) =n(n+1)/2

Mean = [n(n+1)/2] / n => (n+1)/2

As given, (n+1)/2 = 13
n+1 =26
n=25

Find the median of the series: 38,28,34,42,50,40,48?

A)
40

B)
48

C)
42

D)
28


Correct Answer :

40


Explanation :

The median of a series of numbers is the number that appears in the middle .
arranged series from smallest to largest => 28,34,38,40,42,48,50

Median =40

Note:If the number of members of the series was even, the average of the two middle numbers would be the median

What is the range of the data given below- 20, 35, 70, 65, 45, 95, 15, 80

A)
15

B)
80

C)
45

D)
95


Correct Answer :

80


Explanation :

Ordering the data from least to greatest, we get:
15, 20, 35, 45, 65, 70, 80, 95

highest - lowest = 95 - 15 = 80
The range is 80

Latest Updates

Pipes and Cistern

Two pipes A and B can fill a tank in 6 hours and 4 hours respectively. If they are opened on alternate hours and if pipe A s opened first, in how many hours, the tank shall be full?

A large tanker can be filled by two pipes A and B in 60 min and 40 min respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for first half of the time, and A and B fill it together for the other half?

A tank is filled by 3 pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The 2nd pipe fills the tank 5 hours faster than first pipe and 4 hours slower than third pipe. The time required by first pipe is?

Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?

Two pipes A and B can fill a tank in 24 min and 32 min respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time B should be closed so that the tank is full in 18 min?

Two pipes A and B can fill a tank in 36 min and 45 min respectively. A water pipe C can empty the tank in 30 min. First A and B are opened. after 7 min, C is also opened. In how much time, the tank is full?

Two pipes can fill a cistern in 14 hours and 16 hours respectively. The pipes are opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom it took 32 min more to fill the cistern. When the cistern is full, in what time will the leak empty it?

Bucket P has thrice the capacity as Bucket Q. It takes 60 turns for Bucket P to fill the empty drum. How many turns it will take for both the buckets P and Q, having each turn together to fill the empty drum?

Probability

In a class , 30 % of the students offered English, 20 % offered Hindi and 10 % offered Both.If a student is offered at random, what is the probability that he has offered English or Hindi?

In a lottery ,there are 10 prizes and 25 blanks.A lottery is drawn at random. what is the probability of getting a prize ?

Two dice are thrown simultaneously .what is the probability of getting two numbers whose product is even?

Two diced are tossed the probability that the total score is a prime number?

Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards What is the probability that either both are black or both are queens?

Two dice are thrown together .What is the probability that the sum of the number on the two faces is divisible by 4 or 6?

A bag contains 6 white and 4 black balls .Two balls are drawn at random .Find the probability that they are of the same colour?

In a simultaneous throw of a pair of dice,find the probability of getting a total more than 7?

An unbiased die is tossed.Find the probability of getting a multiple of 3?

Problems on Ages

My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was born while my mother was 26 years of age when i was born. If my sister was 4 years of age when my brother was born,then what was the age my father and mother respectively when my brother was born?

Latest Job Notifications

Banking Jobs

बैंकिंग कार्मिक चयन संस्थान Institute of Banking Personnel Selection(IBPS) - 7855 पद - 29/07/2022 अंतिम तिथि

SSC Recruitment

कर्मचारी चयन आयोग (एसएससी) Staff Selection Commission (SSC) - 1411 पद - 29/07/2022 अंतिम तिथि

Jobs in Rajasthan

राजस्थान अधीनस्थ और मंत्रिस्तरीय सेवा चयन बोर्ड Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board (RSMSSB) - 5546 पद - 22-Jul-2022 अंतिम तिथि

Railway Recruitment

उत्तर मध्य रेलवे भर्ती प्रकोष्ठ Railway Recruitment Cell(NCR) - 1659 पद - 01/08/2022 अंतिम तिथि

Jobs in West Bengal

इंडियन पोस्ट सर्विस Indian Post Service - 2357 पद - 19/08/2021 अंतिम तिथि - पश्चिम बंगाल पोस्टल सर्कल

Banking Jobs

भारतीय स्टेट बैंक State Bank of India(SBI) - 6100 पद - 26/07/2021 अंतिम तिथि - CRPD/APPR/2021-22/10

SSC Recruitment

कर्मचारी चयन आयोग Staff Selection Commission(SSC) - 25271 पद - 31/08/2021 अंतिम तिथि

Jobs in Madhya Pradesh

राष्ट्रीय स्वास्थ्य मिशन मध्य प्रदेश National Health Mission MP(NRHM) - 5215 पद - 22/06/2021 अंतिम तिथि

Jobs in Punjab

पंजाब स्टेट पावर कॉर्पोरेशन लिमिटेड Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) - 2632 पद - 20/06/2021 अंतिम तिथि

Jobs in Chhattisgarh

स्वास्थ्य सेवा निदेशालय, छत्तीसगढ़ Department of Health & Family Welfare, Chhattisgarh - 267 पद - 26/06/2021 अंतिम तिथि